11 september 2013

Skaldjursfest





Matskapet, 15 september 2012.
För första gången sedan februari 2009 husarade Matskapet åter igen hos Andreas. Det blev en festligt, sölig och glad tillställning med sång och lustiga hattar. Bordsduken efter avslutad middag måste ha varit den smutsigaste i sällskapets historia... Kristian såg till att vi alla fick lära oss lite mer om varandra och oss själva genom sällskapsspelet Orangino. Bland annat fick vi reda på att Anna är aggresiv, Jerker är skrockfull, Lars är krigisk och Andreas är oerhört romantisk. Menyn som skapade den smutsiga duken och den uppsluppna stämningen var som följer:

Förmingel
2 sorters Pintxhos:
Serranoskinka med Soltorkad tomat- och fetaost-tapenad.
Marinerad parmesan med Kronärtskockspesto.

Dryck: Codorniu Cava. Spanien




Förrätt:
Laxcarpaccio

Dryck: Alvarionho Contacto, Andelmo Mendes. Portugal





 

Huvudrätt:
Skaldjursbuffé bestående av Havskräftor, Krabba, Räkor, Kinensiska Flodkräftor, Västerbottenpaj, Sallad, Aioli, Romröra, bröd och smör.

Dryck: Hexamer, Riesling Trocken 2011. Tyskland
Till detta serverades även Löitens Akvavit som snaps.












Efterrätt
Hallon-chokladkräm med Passionsfrukt och färskahallon.

Dryck: Recioto della Val Policella 2010. Italien (sött Amarone-vin).

Det hela avslutades med kaffe, avéc och vanlijfudge.

French

  Vår franska afton började med ett glas mousserande vin och baguette med honungsgratinerad brie och pinjenötter.
Inte tjuvkika!
                                                           


Då kocken dröjt med att skriva i bloggen och minnet därav sviker, kan endast informeras att det till förrätten serverades ett sauvignon blanc.
                                                 
Escargots provencales- sniglar med vitlökssmör. Serverades med fransk baguette.

                                               
Till soppan dracks öl, Nils Oscar.

Fransk bondsoppa...
...med hembakat knäckebröd.
                                   



Lägg till bildtext


Citronpaj med passionfruktsgrädde, melonbåt och carambole. 

Självklart ska det serveras Merci i slutet av en fransk middag.

Merci beaucoup pour un soir très agréable!

Norrlandstema

Nu ska vi få njuta av norrländska traditioner.
 
 
Dukat för kvällens middag.

  

 
Surströmming, mandelpotatis, smör, rödlök och tunnbröd


Kålsoppa med sötma av sirap och nybakat lantbröd.

 
Renskavsgryta med delikatesspotatis och chililingon.
 

 
 
 
Mousse med smak av långfil, svarta vinbär och limeganache.
 

Hoppas det smakade kamrater/ Lars

28 januari 2012

Matskapet, fisk- & skaldjur.

Välkomna hem till mig igen Matskapet och ni av mina andra vänner som hoppades på en födelsedagsfest under januari får vänta till nästa år.
Årets första Matskap kommer att innehålla ett typiskt Göteborg TEMA. Naturligtvis kommer det att serveras fisk och skaldjur i en blandad kulinarisk kompott. Detta är mat när det är som bäst. Givetvis kommer jag att sakna en genomgående rödvinsmeny men visst finns det goda vita viner också.

Vad sägs om ett Riesling Spätlese till förrätten och ett härligt Chardonnay till soppan. Det är klart att det "bubblar till" när vi intar våra första snittar som välkomst drink. Mellan förrätterna och desserten så måste det klart in något rött som kan avnjutas till huvudrätten. Efterrätten kommer att vara en repris från tidigare Matskapare och likaså drickat till.

Anna ser lite skeptisk ut innan maten
har kommit in.
Kocken själv inspekterar så att allt är
i sin ordning.

Bordet är dukat inför kvällens sittning. Alla är samlade.

Kvällen började med canapé med två olika röror. En med
lax och löjrom och en med makrill. Till detta serverades
ett Brut Riserva, Rotari (Art.nr. 6257-01)






Andreas Wiktorsson vilar ut efter en hård arbetsvecka.

Anna & Maria.

Till förätt så bjuds det på en räksmörgås med löjrom
och ägg som tillbehör. Till detta serverades det ett mycket
bra Riesling Spätlese, Kloster Eberbach (Art.nr 6941-01).





Som soppa innan förätten så kommer en klassiker i Matskapet in. Mobergs fisksoppa á la Kristian. Till detta fortsatte vi med vår Riesling för att sedan invänta vår huvudrätt och lite rödvin.



Ett mycket härligt kort taget av vår speciella fotograf
Jerker Andersson.


Här känner man igen sig i Vilse i pannkakan där
föräldrarna kommer in och säger att: Ät nu upp din mat!

Vår förrätt är en torskrygg med sidfläsk på en bädd av
potatismos. Till detta en reducerad rödvinssås. Vinet
som serverades till denna rätt blev ett Barbera d´asti, Anté.
Ett bra rödvin som kombinerar smakerna på tallriken.


Lars Olsson njuter av maten efter att
ha skyndat sig och anlänt lite sent.
Anna pustar ut efter att ha haft ett anförande
om vår svenske jubilar August Strindberg.
Tänk vad mycket det finns att lära sig om
gamle August 100 år.




Som efterätt serverades en alldeles för torr choklad fondant.
Till detta serverades ett underbart Dom Veneti, Recioto.
Ett rött mycket sött desertvin gjort på de klassiska druvorna
som man använder till Amarone vinet. 

Ännu en lyckad kväll med det fina Matskapet. Jag vill
passa på att tacka Jerker för de fina bilderna som du
har lagt upp och övriga i sällskapet för att ni finns.
Kocken
Kristian Westlund